Een paar zinnetjes die ik echt allemaal ergens gehoord of gelezen heb:

Er staan een heleboel dingen primair.
Dat is heel erg cruciaal.
De meest ideale oplossing.
Het is niet 100% ideaal.
Zo optimaal mogelijk.

Volgens mij:
het hoogste, mooiste, grootste is niet meer genoeg, het moet nóg hoger, mooier, groter.
In elk geval moeten de wóórden nog hoger, mooier, groter.

Uit Wikipedia:Trappen van vergelijking
Bij woorden die al een uiterste aanduiden worden vaak geen trappen van vergelijking gevormd. Algemener gezegd: er zijn meestal geen gradaties van termen die inhoudelijk een dichotomie vormen, wat het geval is wanneer iets een zekere eigenschap heeft of niet en er geen tussenweg bestaat. Het algemeen bekende voorbeeld daarvan is "zwangerschap". Men kan niet een beetje of heel erg zwanger zijn en alle termen die een uiterste aanduiden vallen ook in die categorie: iets heeft die uiterste staat of heeft deze niet en daarom is er geen tussenweg, geen gradatie.
Desondanks worden bij sommige van dergelijke woorden toch trappen van vergelijking gevormd. Voorbeelden zijn "de meer/meest ideale" of "minder ideaal", terwijl het "ideale" doorgaans al het hoogst denkbare is. Ook "heel uniek" is een voorbeeld, met de gedachte dat als iets uniek is, dat er maar één van bestaat. Dit soort constructies kan gezien worden als verandering in de taal: woorden krijgen er (bij)betekenissen bij. Het woord "uniek" wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in de betekenis van "speciaal" of "weinig lijkend op iets anders", dat wel trappen van vergelijking toestaat.

Uit Taaladvies: Uniek, unieker
Vraag:
Is het mogelijk om een vergrotende trap te gebruiken van uniek, bijvoorbeeld in een unieker uitzicht?
Antwoord
Nee, als uniek betekent 'enig in zijn soort', dan is geen vergrotende of overtreffende trap mogelijk. De naslagwerken geven aan dat unieker en uniekst wel gebruikt kan worden als uniek de betekenis 'uitmuntend, voortreffelijk' heeft, maar dit gebruik is zeker nog niet voor iedereen aanvaardbaar.
Toelichting
De oorspronkelijke betekenis van het bijvoeglijk naamwoord uniek is 'waarvan geen tweede exemplaar bestaat, enig': een uniek exemplaar, een unieke gelegenheid. Bij uniek in deze eerste betekenis zijn geen gradaties aan te brengen: *het meest unieke exemplaar van dat boek, *een unieker (= 'eenmaliger') gelegenheid.
Als tweede (afgezwakte) betekenis geven de woordenboeken 'voortreffelijk, uitmuntend': een uniek uitzicht, een uniek mens, zijn pianospel is uniek. Als uniek in die tweede, verzwakte betekenis wordt opgevat, dan kunnen daarbij in principe gradaties worden aangebracht. Voorbeelden: een unieker uitzicht heb ik nooit gezien, de meest unieke docent uit mijn schooltijd, zijn spel is vrij uniek.
Toch keuren veel adviesboeken vormen als unieker en het uniekst hoe dan ook af. Kennelijk wordt de eerste betekenis van uniek nog altijd als de kernbetekenis beschouwd, en is het onderscheid dat de woordenboeken maken niet algemeen. Daarom is het niet aan te raden om unieker, meest uniek en dergelijke te gebruiken: deze vormen zijn nog niet voor iedereen acceptabel.

Nog meer Taaladviezen:
Meer favoriet, meest favoriet / favoriet
Zo optimaal mogelijk / optimaal / zo goed mogelijk



     Reageren