Bij toeval (serendipiteit Wiki) kwam ik er achter, dat Tramadol, "bedoeld" voor lichamelijke pijn - ik had ze bewaard na de operatie voor een stent in mijn urineleider in 2020 - óók werkt voor geestelijke pijn.

Ik had geestelijke pijn, en geen Oxezapam of iets dergelijks bij de hand, dus dacht ik: wie weet helpt Tramadol. En het werkte!
Beter dan Oxezapam of Quetiapine.
Ik moest een 2e hands fiets gaan kopen in Wijchen, maar mijn hoofd bleef malen (HoogPool), terwijl ik echt nog niet genoeg geslapen had.
Ik nam 1 capsule tramadol hcl aurobindo 50 mg en viel in slaap. Toen Tramadol na een paar uur uitgewerkt was, kon ik het leven weer aan, zonder kater.

Maar mijn huisarts (V) en mijn psychiater (M)
- geweldige dokters, waar ik heel veel aan heb! , ze zijn mijn steun en toeverlaat, mijn trapleuning en mijn paraplu -
ze weten het zeker: Tramadol is niet voor psychiese klachten. En ze denken dat zij het weten, want zij hebben medicijnen gestudeerd. En ze kennen de DSM van binnen en (hij bijna) van buiten.
Maar geen van beiden heeft ooit Lithium of Escitalopram of Oxezapam of Quetiapine geslikt en waarschijnlijk ook geen Tramadol.
Ze hebben niet het etiket bipolair. Geen van beiden is ooit hypomaan HoogPool of echt depressief LaagPool geweest.
Ze hebben mij nooit gezien als ik echt depressief was, want dan kan ik niet naar het spreekuur.
Geen van beiden heeft ooit gezien hoe ik woon, hoe ik mij dagelijks door het leven worstel. Hoe ik soms midden in de nacht door mijn huis, door mijn tuintje, soms zelfs door het park loop te janken.
Ze zijn geen van beiden alleenstaande 70+'ers.

Ze kijken met hún ogen, dokters-ogen,
ik kijk met míjn ogen, de ogen van een leraar NT2, een dichter, een schrijver, de zoon van een filosofies aangelegde boer en een artistiek aangelegde boerin uit Casteren.

Lichamelijke pijn zullen ze zelf ook wel eens gehad hebben - zij is moeder ! -  maar ze zijn zeker en vast nóóóít psychiatries patiënt geweest.

Ze weten niet waar het over gaat, ze zouden zich het Somaliese spreekwoord over het vangen van een leeuw ter harte moeten nemen. Of de woorden van Philip Nitschke.
Ze houden zich vast aan wat ze hebben geleerd: theorie en de DSM.
En het ergste is die belachelijk-strikte scheiding tussen geestelijk en lichamelijk
.
But it's all in the mind.

Mijn huisarts heeft mij wisselbaden aanbevolen vanwege mijn wintertenen, mijn altijd koude voeten, de slechte doorbloeding van mijn benen, lichamelijk.
Dat helpt.
Maar die wisselbaden hebben ook een geweldige, positieve ! , impact op mijn geestelijk welbevinden.
En wat te denken van de massagespin, voor hoofd, haar, en wat daaronder zit?
Zelf doe ik het gewoon met een borstel of een kam(metje).
Mijn hersenen en mijn voeten en mijn haar en mijn darmen en al de rest, ze vormen samen 1 mens.     Reageren