n'n Echte van Rijthoven,
dat wil zeggen: sterk, onverzettelijk, stronteigenwijs en koppig. En wij kunnen niet tegen onrecht.

2doc EO/KRO-NCRV NPO2 Di 18 juli 22:10
Het mysterie van de melkrobots

Een geweldige documentaire. Geeft de problemen van de boeren die melk produceren goed weer.

Ik kende het verhaal al wel ongeveer - tante Nellie had me er over verteld - maar ik had tijdens het kijken niet eens tijd om naar de WC te gaan. En daarna had ik nóg meer moeite om in slaap te vallen als anders.

Johan, jij hebt de docu niet geblokkeerd, dus ik neem aan, dat je vindt, dat het geheel wel klopt, dat het een goed beeld geeft.
Het kwam bij mij allemaal heel overtuigend over en ik kén Casteren én tante Nellie Coppelmans én "de van Rijthovens", ik ben er zelf ook een, ook al ben ik intussen een stadsmens uit Nijmegen.
Maar al doen ze het nóg zo integer - Vuk Janić en zijn hele team, ze zijn integer - dan is de werkelijkheid nog altijd véél complexer dan wat ze op TV kunnen laten zien. Ik spreek uit ervaring, ik ben ooit als clown in "Man bijt hond" geweest.

Ik heb mijn vraagtekens bij Stef. Maar wat ik over hem denk is niet waar het om draait. Het gaat er om dat hij ruimte bracht in het hoofd van Johan van ome Wim (foto nr 12 en 14).
Ruimte in het hoofd, daar gaat het om volgens mij. Op welke manier die ruimte er komt, dat maakt niet uit.
Het heeft hem duidelijk geholpen om het allemaal aan te kunnen, het heeft een positief effekt gehad.

De docu gaat niet over de oplossing van de problemen met stikstof en over de moeilijke perspektieven van "de" boeren in Nederland. Dat zijn de problemen waar alle boeren in NL tegenaan lopen.
Mijn neef is maar 1 boer. En elke boer is een geval apart, zoals ook Johan zegt.

De titel is nodeloos mystificerend, de grafheuvels die de documentaire-makers (alle lof over het geheel) er bij gehaald hebben, ach.
Voor mij was de docu glashelder: de koeien hadden last van de elektiese spanningsvelden van de melkrobot-installatie, moeilijk aan te tonen, maar afdoende bewezen. Punt. DeLaval en Coppens moeten dokken!
Shit happens, we maken allemaal fouten. Koeien en mensen schijten, maar mensen moeten hun stront zelf opruimen!

---------------

"De Rabobank, de boerenbank. De bank die ooit begon als coöperatie om sappelende boeren te helpen, is uitgegroeid tot een sleutelspeler in de agrarische sector. Zo'n 85 procent van de Nederlandse boeren bankiert bij Rabo en bij vrijwel ieder sectoroverleg zit de bank aan tafel." platform-investico.nl     Reageren