Op 22 september 1979 organiseerde de Gastarbeidwinkel. samen met het FNV een congres tegen de rechts-extremistiese Grijze Wolven Wiki in De Vereeniging in Nijmegen.
Omdat ik vond dat ik dit soort taken niet altijd aan de anderen kon overlaten, was ik lid van het organiserend commitee geworden.
Tijdens het congres schoot een van de Turkse aanwezigen een andere jongeman dood in een gang achter het podium. Zijn naam was Kemal Güngörmüş. Hij was lid van Dev Yol Wiki , de Revoltionaire Weg en de ander van Dev Sol Wiki, Revolutionair Links. Of omgekeerd.

Als lid van de organisatie ging ik de ouders van de jongeman condoleren: "Başınız sağ olsun", van harte gecondoleerd. (Ik dacht dat het "moge uw hoofd weer helder worden" betekende, dat schijnt niet te kloppen, maar ik vind het een mooie gedachte.)
Omdat hij in Turkije begraven zou worden, was er op een plein in Deventer een soort uitvaart met een rouwstoet. Ik had bloemen gekocht om op de kist te leggen. Maar daar kreeg ik geen gelegenheid voor, het was een politieke betoging om het gelijk van de eigen organisatie te manifesteren. Daar stond ik met mijn witte bloemen op de grond. Ik heb ze ter gedachtenis thuis maar in een vaas gezet.

Bij mij brak er iets. Met dit soort politieke bewegingen wilde ik niets meer te maken hebben.
Ik ben nog steeds geen absolute pacifist, maar je mag alleen geweld gebruiken als er echt niets anders meer mogelijk is.

 

 

Ik was niet de enige die er de waanzin van inzag.
In een Turks tijdschift uit die tijd stond deze karikatuur van een vaak gebruikte slogan:
"Schouder aan schouder tegen het fascisme!"     Reageren